Wednesday, March 16, 2011

Jom Jalan2 kat PENANG!

hai si gadis manis dan abang kacak! huhu


Sejak akhir2 nie selalu sangat la lecturer cancel kelas sebab mereka2 nie ada urusan yang perlu diselesaikan.. contoh tok minggu lepas.. jumaat takde kelas.. so straight la cuti sampai ahad.. then tok minggu nie pulak.. khamis ngan jumaat takde kelas! yeah! memang BEST la dapat BERCUTI kan.. tapi memang SAKIT la bila lecturer tu mintak GANTI kelas! haishh.. tak pe laa.. ikut je la.. so.. minggu nie aku ngan housemate da pakat2 nak balik rumah masing2.. sorang balik penang, sorang balik perak.. and aku.. balik kajang, selangor... hehehe


ok2.. back to the topic... last saturday.. Kelab Mandarin kat kampus aku wat la trip melawat tempat2 menarik kat penang tercinta ni (tercinta la sangat!).. kelab mandarin?? nape? terkejut? eyh.. aku boleh cakap cina taw! hahaha (ok berlagak gilerrr).. so.. aku ngan budak2 kelas aku pon join la trip nie.. ye laa.. dari dok rumah bosan2 baik ikut trip nie kan.. FREE plak! naik bas dan jalan2.. lagipon.. oleh sebab kampus kitorang nie kat seberang.. i mean.. kat tanah besar.. so.. jarang2 la dapat jalan2 kat pulau.. ye laa.. student kan.. nak bayar tol rm7 nak naik jambatan tu pon rase berat.. hahaha.. so.. pagi sabtu tu.. bermula la perjalanan kami ke pulau.. pegi 2 bus ok! huhu


lokasi pertama : taman botani
actually belakang kitorang tu kolam teratai.. cantek giler! huhu

budak2 kelas aku.. huhu

taman botani nie okay la.. cantek.. banyak monyet!  laoshi aku cakap ramai tangkap gambar kawen kat sini (termasuk dia! haha) and ramai orang datang sini tok berjoging dan jugak menikmati keindahan alam.. kalau korang suka tempat banyak2 pokok.. tenang.. aman.. anda disarankan untuk ke sini yer! huhu

lokasi kedua : kek lok si temple

aku tak sure sangat apakah ini.. huhu

patung.. hehe

jalan berbumbung tok naik atas..
nie tempat sembahyang mereka.. ada 5 patung cam kat belakang tu.. 
setiap ptung ada nama masing2..
patung terbesar kat sini! still under construction.. tapi sumpah besar.. da cam yang kat batu caves tu!

kawan2!!

aku lahir tahun kuda! hahaha

mereka lahir tahun kambing! huahuahua

kat kolam bawah tu sumpah banyak gila ikan kap besar2 wooh!!
kami bertiga! hehe

pemandangan penang dari atas tu.. nampak tak komtar?? hehehe

rasanya kitorang paling lama jalan2 kat sini.. ingat senang ke nak naik atas nie! penat giler taw tak! sepanjang naik atas nie berderet kedai kat tepi2 tu.. murah2 laa.. then naik puncak tu guna cabel car lagi taw! huhu.. and yang patung binatang tu.. kat atas tu ada sume jenis binatang yang ada dalam tahun cina.. cam kambing.. monyet.. ular.. banyak lagi la! huhu.. kalau korang jalan2 kat sini.. boleh rasa la cam korang ada kat Beijing! hahaha.. ok.. over..

after that kitorang pegi tokong ular ngan Queensbay Mall.. tak sempat tangkap gambar sebab bateri mampus! hahaha.. bila tengok2 balik kitorang cam asyik pegi tokong je kan? haha.. thats the uniqueness of joining this trip.. da nama pon trip kelab mandarin kan.. pegi tempat2 cina jer la.. hehe.. bagus jugak.. at the same time leh belajar budaya mereka.. bila lagi nak pegi tempat2 cam nie kan.. huhu

so.. itu jer la yang aku nak share ngan korang.. actually banyak lagi tempat2 menarik kat penang nie.. nak taw?? sila google yer.. haha.. da macam blog pelancongan la pulak blog aku neyh! huhu.. ok la.. chiaww~~


p/s- jom pi makan nasi kandaq! hahaha

3 comments:

akmalhilmi said...

aku pergi tak singgah tmpt nieh ooo
kat ne ek
huhu

ain hamiza said...

haha.. kalo tmn botani dkt ngn penang hill.. kek lok si tu dkt ngn bukit bendera.. tokong ular n queensbay kt bayan lepas.. hehehhe :)

aLieF si Muncung ManiS said...

wahh..bestnye pergi penang...alief baru 4 kali gi penang..tu pun tak sempat nak jalan2..huhu..dan lepas ni boleh la awk ajaralief bahasa mandarin..alief ni kacukan malayu cina,tapi tak reti ckp cina..hehhe..malu nye..